Az infláció mértékénél jóval kisebb kamattal vehető fel jelzáloghitel

Az infláció mértékénél jóval kisebb kamattal vehető fel jelzáloghitel
Az infláció mértékénél jóval kisebb kamattal vehető fel jelzáloghitel

A jegybanki alapkamathoz képest csak mérsékelt jelzáloghitel-kamat emeléssel reagálnak a bankok, egy-egy akcióval még csökkentik is azt. Az infláció mértékéhez képest pedig még ebben a helyzetben is százalékokkal jobb konstrukciókat kínálnak.

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ehhez képest a jelzáloghitelek kamatai – bár az elmúlt időszakban nagyjából 4 százalék körül emelkedtek – még mindig jóval kedvezőbbek. Vagyis 7 százalék körüli teljes hiteldíj-mutatóval számolhatunk.

Az alapkamat-emelések mértékét a bankok nem tudják és nem is akarják követni, hisz ügyfeleket veszítenének, így mérsékeltebben drágulnak a hitelek, egy-egy esetben még olcsóbbak is lesznek. Ilyen volt, amikor júniusban az MKB Banknál a befogadott jelzáloghitel ügyletekre vonatkozóan 10 éves kamatperiódusban 60 bázisponttal csökkentették a hirdetményi kamataikat.

A legkedvezőbb elérhető kamatuk ekkor 10 éves kamatperiódusban 6,4 százalék volt. Ennek köszönhetően a legalább 24 millió forintos kölcsönt igénylő azon ügyfelek, akik minimum havi 600 ezer forint jóváírást vállalnak a kölcsön mellé, 6,4 százalékos kamatszinten juthatnak kölcsönhöz. Ilyen akciók máskor és máshol is lehetnek, érdemes figyelni vagy szakember segítségét kérni.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint májusban az új lakáshitel-szerződések kamata 6 százalékot meghaladó, a személyi kölcsönöké 14 százalék feletti. 
Fotó: pexels
avatar

Financial Expert