Lassan 10 százalékra emelkedik a jegybanki alapkamat

Lassan 10 százalékra emelkedik a jegybanki alapkamat
Lassan 10 százalékra emelkedik a jegybanki alapkamat

A Monetáris Tanács július 12-i döntése értelmében az alapkamat 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelkedett. Ez hosszabb távon a hitelek drágulását hozhatja magával. Érdemes emiatt sietniük az igénylés előtt állóknak. 

Az inflációt fékezi, a hitelünk törlesztőrészletét emelheti, a megtakarításunkat szintén növelheti a jegybanki alapkamat emelése. 

„A júniusi kamatdöntés óta tovább erősödtek a felfelé mutató inflációs kockázatok, miközben a másodkörös inflációs hatások kialakulásának kockázata emelkedett. A közelmúltban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások, valamint a tartósan magas nyersanyag- és energiaárak hatása egy elhúzódó, magas külső inflációs környezet irányába mutat. Ezenkívül a magas infláció tartósan rögzülhet, ha az erőteljes árdinamika beépül a gazdasági szereplők várakozásaiba, megnehezítve az árstabilitás biztosítását” – indokolta a kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank (MNB), melynek elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Az alapkamat emelése hosszabb távon ismét a hitelek drágulását hozhatja magával. Érdemes emiatt sietni az igénylés előtt állóknak. 

Ha változó kamatozású kölcsönt vettünk fel (negyed-, fél- vagy egy évre fixált kamatokkal) annak a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb) a referenciahozama. Ha fix hitelünk van, annak pedig a BIRS (Budapesti Bankközi Kamatswap) és az Államadósság Kezelő Központ által meghatározott értéke. Hitelkártyákat, folyószámlahiteleket és más hiteltermékeket általában évente újítják meg (kivéve, ha a szerződés erről egyedileg máshogy rendelkezik). Ez annyit jelent, hogy most ugyan még nincs észrevehető hatása a változásnak, de az évfordulóval majd várhatóan találkozunk a megemelt kamatokkal. Ez a zsebünket terhelő hatás tehát nem rögtön jelentkezhet, bár kedvezőtlen esetben már idén is forintezrekben mérhetően érzik majd meg a hitelfelvevők.
avatar

Financial Expert