A magas kamatok megingathatják az ingatlanpiacot

A magas kamatok megingathatják az ingatlanpiacot
A magas kamatok megingathatják az ingatlanpiacot

Hosszú idő után ismét megérkezett Magyarországra a közel 10 százalékos kamatszint, a monetáris tanács ugyanis július 12-én 200 bázisponttal, 9,75 százalékra emelte az alapkamatot. Ezzel 14 év után ismét elérkezünk a 10 százalékos kamatokhoz, ami a piaci szereplők döntéseire is érdemi hatással lesz. 

A Világgazdaság szakértőket kérdezett, hogy mit okozhatnak a gazdaságnak a 10 százalék fölötti kamatok.

Hosszú távon érezhető lesz a kamatemelés hatása az építőiparban és az ingatlanpiaci szektorban – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, aki szerint ezekben az ágazatokban a legnagyobb a külső finanszírozás aránya. Összességében arra számít, hogy a már megfinanszírozott beruházásokat lezárhatják a cégek, új ingatlanpiaci projektek azonban már nem indulnak. De szerinte a teljes vállalati szektorban a csökkenő beruházási kedv lesz a jellemző, főleg, hogy a költségek folyamatos emelkedése tovább súlyosbítja a cégek helyzetét. 

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint viszont egyáltalán nem törvényszerű, hogy magasabb kamatok mellett teljesen leálljanak a fejlesztések. Emlékeztetett rá, hogy volt ebben az országban már 30 százalékos infláció, amely szintén nagyon magas kamatszinttel párosult, mégis pörögtek a beruházások.

Szerinte ugyanis a kulcskérdés a finanszírozhatóság, ebben pedig az államnak kiemelkedő szerepe van, amellyel élnie is kellene, különben valóban probléma lehet.

Ha a lakossági hitelek két számjegyűvé válnak, akkor beszakad a lakáspiac. Viszont, ha a kormány hoz intézkedéseket, akkor nem feltétlenül – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egyelőre nem érzékelhető, hogy a magas árak ellenére a lakosság visszafogta volna az új lakás vásárlására vagy a használt felújítására vonatkozó ambícióit, bár ez könnyen változhat. Az ÉVOSZ több javaslatot is megfogalmazott ennek kivédésére, így 5 százalékos kamatstopot vezetnének be azoknál a lakossági hiteleknél, amelyek a Magyar Nemzeti Bank zöldotthon-teremtési programjában idáig 2,5 százalékon futottak. 
Fotó: pexels
avatar

Financial Expert