Lakásvásárlás: ha kalkulálunk, kalkuláljunk rendesen!

Lakásvásárlás: ha kalkulálunk, kalkuláljunk rendesen!
Lakásvásárlás: ha kalkulálunk, kalkuláljunk rendesen!

Időről időre érdemes felhívni a lakásvásárlók figyelmét arra, hogy amikor kalkulálnak a pénzükkel, az igénybevehető támogatásokkal és esetleg a hitellel, az ingatlan árán túl számolniuk kell egyéb költségekkel is. Ellenkező esetben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.

Az ingatlanvásárlások jelentős részben hitellel valósulnak meg. A hitel kamata is többletköltség természetesen, de azon túl is vannak a kölcsönhöz kapcsolódó fizetni valók. Ezek a következők:

Értékbecslési díj

Fontos, hogy a hitelügylet fedezetéül felajánlott ingatlan értékének megállapítását jelenti, amit hivatalos ingatlanszakértő végez. Ha több ingatlant is fedezetül használunk, több díjat kell fizetni. A díj egy ingatlanra úgy 30 ezer forint körül alakul.

Közjegyzői díj

A hitelnél a tartozáselismerő okiratra van szükség, amit a közjegyző hitelesít. Ennek díja függ a kölcsön összegétől, államilag támogatott hitelről van-e szó, illetve soron (munkaidőn) kívül kéri-e az ügyfél.

A földhivatali bejegyzés díja

Ez 12.600 forint

Lakásbiztosítás díja

A hitelt nyújtó bankok többnyire előírják a lakásbiztosítást. Ez ettől függetlenül is javasolt, hiszen általában legnagyobb értékünkről van szó. A díj mértéke széles határok között lehet, természetesen az ingatlan értékétől és a biztosítási szolgáltatások körétől függ. 

Ha nem veszünk fel hitelt, akkor is vannak egyéb költségek. Most nézzük ezeket!

Vagyonszerzési illeték 

Az illeték mértéke a vásárolt ingatlan árának 4%-a, amit a vevő köteles megfizetni a NAV-nak. Vannak azonban kedvezmények és mentességek. A felét kell megfizetni, ha a vevő még nem töltötte be a 35. életévét, és első, 15 millió forint érték alatti lakástulajdonát szerzi meg. Mentességet jelent, ha a lakásvásárló megigényli a CSOK-ot.

Ügyvédi munkadíj

Az adásvételi szerződést ügyvéd segítségével készítjük, a díj a vételártól függ.

Energetikai tanúsítvány díja

Ez eredendően az eladót terheli, de ne legyen kétségünk, benn van-e az árban. Számos tényezőtől függ a mértéke, több tízezer forint is lehet. 

Értékesítési jutalék 

Ha az adásvételnél ingatlanközvetítőt veszünk igénybe, neki is díjat kell fízetni. Az eladót terheli, de nyilván bőven benne van ez is az árban. A jellemzően 3-5% százalék lehet.

Adó

Az eladott ingatlanból befolyó összeg után adófizetési kötelezettség is terhelheti az eladót. Mértéke a vételi és az eladási ár különbségének, azaz a jövedelemnek a 15 százaléka. De beszámít még a vétel és az eladás között eltelt idő, valamint a számlával igazolható költség, ráfordítás, ideértve az ingatlan eladásának költségeit is. Így akár nullára is ki lehet hozni, főleg régen vásárolt ingatlan esetén.

Fotó: PxHere
avatar

Financial Expert