Egyre többen választják a megtakarítást lakáscélok megvalósítására

Egyre többen választják a megtakarítást lakáscélok megvalósítására
Egyre többen választják a megtakarítást lakáscélok megvalósítására

A magyarországi lakástakarékpénztárak beszámolói szerint a tavalyi évben jelentősen bővültek a lakástakarék szerződéses összegek és a hitelkihelyezések, 2017-ben pedig további növekedés várható.

Az OTP Lakástakarék ügyfelei 2016-ban 107 ezer új szerződést kötettek 510 milliárd forint értékben, mely a meghosszabbításokkal vagy a havi befizetés összegének növelésével évi 537 milliárd forintos teljesítményt eredményezett. Ez összesen 23%-kal szárnyalta túl az előző évi eredményeket. Az Erste még nagyobb növekedésről számolt be, az ő adataik szerint az előző évhez képest 68%-kal növelték teljesítményüket, bár összegben még elmaradnak az OTP Lakástakarék mögött (135 milliárd forint értékű új szerződés).

Az idén 20 éves Fundamenta és az Aegon LTP sem panaszkodhat. A Fundamenta 101 milliárdos új lakáshitel kihelyezésével és az előző évhez képest ötödével több lakástakarék szerződéssel szintén jelentős bővülést ért el. 2016 végén összesen 730 ezer ügyfélszerződést kezelt. Az Aegon LTP, mely 2014-ben csatlakozott a lakástakarék értékesítéshez, jelenleg 40 ezer ügyféllel és 132 milliárd forint szerződéses összeggel rendelkezik.

A két bank – OTP és Erste - ügyfelei leggyakrabban lakásfelújításra és korszerűsítésre használták fel a kiutalt összegeket, de gyakori a lakásvásárlás és a hitelkiváltás is a lakáscélok között. A tapasztalatok szerint már egyre nagyobb futamidővel és megtakarítási összeggel kötnek az emberek lakástakarék szerződést, hogy minél több állami támogatáshoz jussanak. Gyakori, hogy családon belül több szerződést is kötnek, tovább maximalizálva a kiutalandó összeg mértékét.

A Fundamenta-Lakáskasszánál az ügyfelek tavaly az előző évinél 10 százalékkal magasabb szerződéses összeget választottak, melyből szintén az látszik, hogy az az ügyfelek egyharmada már a hosszabb távú öngondoskodást választja, és sokszor gyermeke részére köt szerződést. Adataik szerint 2016-ban az ügyfelek 70%-a választotta a legmagasabb, 20 000 forintos havi megtakarítást.

További bővülés várható 2017-ben is. Az OTP Lakástakarék szerint van még lehetőség a növekedésre, de az új ügyfelek figyelmének felkeltésére új technikákra van szükség, így az eddigi bővülési ütem kihívást jelenthet a piaci szereplőknek.

Az Erste Lakástakarék szintén további növekedést tervez a megtakarítások terén, de már a megkezdte az áthidaló és azonnali áthidaló hitel nyújtását is.

Összehasonlításához kattints ide az LTP összehasonlító kalkulátor megtekintéséhez.

avatar

Kocsis Krisztina