Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró
Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró

A 2023-as költségvetésben is biztosítják a babaváró támogatást és a családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatást (csok), az első házasok adókedvezményét és a diplomás gyermekgondozási díjat – jelentette be a kormány. Az év végén lejáró lakásfelújítási támogatás sorsa még nyitott.

A babaváró hitelnek 2022 végén lejárt volna az igényelhetősége, most már nagyon valószínű, hogy jövőre is lesz. Akik felveszik a babaváró hitelt (maximum 10 millió forintot), azok a hitelfelvétel után egy gyermek születése esetén kamatmentes kölcsönnel számolhatnak, két babánál a tartozás 30 százalékát az állam támogatásként ki is fizeti, három gyermek esetén pedig az addigra meglévő teljes hitelösszeget állja.

Érdemes segítséget kérni

A bankok saját hatáskörben döntenek a hitelfelvételi kritériumokról. Itt jöhetnek képbe a hitelközvetítők, független szakértők, akik képben vannak, átlátják a banki lehetőségeket, és segítenek a legjobb ajánlat kiválasztásában. A bankok hitelbírálata ugyanis eltérő lehet. Máshogy kezelhetik a munkáltatói igazolást vagy számlakivonatot, különbség lehet abban is, hogy a várandós feleség jövedelmét vagy a külföldről érkező fizetést miként fogadják el. Másként dönthetnek például egy másik tartozás kiváltásánál. Emellett a pénztárcánkon érezhetjük, nekünk számíthatnak sokat a bankszámla díjak, az egyedi jóváírási akciók is – ezreket spórolhatunk egy jó választással. Sok esetben előfordul, hogy a babaváró hitelre nem a számlavezető bankunktól kapjuk a legjobb ajánlatot – ilyenkor lehet, hogy megéri váltani. „Érdemes ezekre is figyelni, s ekkor jöhet jól a hitelközvetítő segítsége.

Továbbra is igénybe vehető

A csok is marad 2023-ban, igaz itt nem is volt szó róla, hogy lejárna az igénybe vehetősége. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére biztosított vissza nem térítendő állami támogatás, új otthon vásárlására, építésére vagy használt otthon vásárlására, bővítésére. Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Év végéig még nagy roham lehet

Ami pedig az otthonfelújítási támogatást illeti, jelen állás szerint az 2022- december 31-én kifut – ez azonban addig még változhat, szóba került a meghosszabbítása. Jelenleg tehát év végéig kaphatnak a családosok maximum 3 millió forint támogatást és hatmillió forint kedvezményes, fix 3 százalékos kamatú hitelt. Az otthonfelújítási támogatásban tehát maximum 3 millió forintnyi számlát nyújthatunk be, ennek fele anyagköltség, másik fele munkadíj lehet. Az utóbbi hetekben megugrott az igény például a napelemek iránt, melyek benne vannak a támogatott felújítások listáján.

Lakásfelújítási Támogatás

Fotó: pexels
avatar

Financial Expert