Rezsicsökkentés hitelből?

Rezsicsökkentés hitelből?
Rezsicsökkentés hitelből?

Sokak fejében megfordul, hogy a magas energiaárak miatt költeni kéne a házra: ablakra, szigetelésre, fűtési rendszerre. Vajon megéri ezekre a célokra akár hitelt is felvenni?

Sajnos nem a legjobb szigetelésű a házunk, egy 1980-as években épült 170 négyzetméteres családi házról van szó, amit gázzal fűtünk, gázzal főzünk, a meleg víz is gázról ment eddig – kérdezte egy olvasó a napi.hu oldalon közzétett levélben. 

A levélíró hozzáteszi:

A téli hónapokban 500 köbméter gázt is elfogyasztottunk eddig, szóval bőven magasabb lesz a rezsink a korábbinál. 

A feleségem szerint át kellene állnunk villanyfűtésre, hűtő-fűtő klímára és napelemre, szigetelni is jó volna, de nincs ennyi pénzünk. Van valamennyi, de mindenre nem elég, 3 millió forint kellene még legalább. Én nem szeretnék emiatt hitelt felvenni, de ő azt mondja, vegyünk fel, és inkább fizessük annak a részletét, és ne a rezsit, mert így havi 100 ezerrel is több lehet a számla. 

Mit gondol, a mostani gazdasági helyzetben megéri egy ilyen beruházás? Mennyire kockázatos most a hitel, ha jön a válság, munkanélküliség, infláció?

A válaszban megállapítják, hogy az infláció is magas, a hitelek kamata emelkedik, egyre drágább forráshoz jutni. Ha nem is a legjobb ez az időszak a hitelfelvételre, a felújítás ötlete nem elvetendő, különösen a mostani helyzetben. Az ingatlan hőszigetelése, energetikai korszerűsítése biztosan nem lesz haszontalan, hosszútávon meg kell, hogy térüljön. 

A szükséges 3 millió forint személyi hitelt jelenleg ötéves futamidővel a bankoknál 65-70 ezer forint körüli törlesztőrészlettel lehet felvenni. Azt kell eldönteni, hogy a család tudja-e vállalni ezt e terhet. Itt nyilván bele kell számítani azt is, hogy mennyivel csökkenhet a rezsi, ha más fűtési módra váltanak, kevesebb energiát használnak fel. A szóba jöhető hitelek a futamidő végéig fix törlesztő részletűek, így könnyen lehet vele kalkulálni.  

Az is mérlegelést igényel, hogy érdemes-e várni valamilyen állami támogatásra, ami a fűtési rendszer korszerűsítését segíti. Említés szintjén volt már erről szó. Akinek persze sürgős a dolog, nem érdemes várni.

A válasz tehát úgy összegezhető, hogy aki tudja vállalni a hitel törlesztőrészletének fizetését, annak minden bizonnyal érdemes belevágni.  Az energiatakarékos beruházások előbb vagy utóbb megtérülnek. 
Fotó: PxHere
avatar

Financial Expert