Nálunk minden adott!


Személyi kölcsön, Hitelkártya, Lakossági folyószámla, Lakáshitel, Egészségpénztár, Nyugdíjpénztár, Vállalati hitel, Ingatlanértékesítés, Biztosítás, Befektetés, Összbanki kalkulátorok, Hírlevél, hirdetmény, oktatási anyagok, Oktatások, képzések, Értékesítés technikai továbbképzések, Szakmai napok, Nyereményutak, incentive-ek, Kiemelkedően magas jutalékok

9 hónap túladni egy ingatlanon, ha kisebb településen van

9 hónap túladni egy ingatlanon, ha kisebb településen van
9 hónap túladni egy ingatlanon, ha kisebb településen van

Lassabban kelnek el a lakások és a családi házak a piacon, mint 1-2 évvel ezelőtt, de az idén nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Az idei adatok szerint országos átlagban 110 nap kell egy lakóingatlan eladásához, míg 2016-ban 84 nap, egy évvel korábban pedig 76 nap is elég volt. A panelek mennek el a leggyorsabban. 

Az elemzés szerint a korábbi gyors tempót főleg az okozta, hogy a válságot követő években a lakáspiacon hirtelen jelentek meg a vevők. Azüta a vásárlók is egyre jobban megnézik, mit vesznek, az ingatlanpiaci drágulás pedig szűkítette a potenciális vevők körét. Az idei nyári élénkülés és a rövidülő értékesítési idő a szakember szerint egyértelműen a lakáshitelezés felfutásának köszönhető.

Reménytelen helyzet a községekben

Az országos adatokon belül jelentős különbségek vannak az értékesítési időben. A leggyorsabban értelemszerűen a fővárosban lehet eladni a lakóingatlanokat, Budapsten jelenleg 80 napra van szükség az eladáshoz, míg tavaly 66, 2015-ben pedig 58 nap kellett ehhez. Szintén viszonylag gyorsan gazdára találnak a megyei jogú városokban lévő lakások: az idén 87 nap alatt keltek el, ez 1, illetve 4 nappal hosszabb időt jelent, mint a 2016-os és 2015-ös átlag.

A községek esetében az utóbbi években nagyon kitolódott az értékesítési idő. 2015-ben még 128 nap alatt el lehetett adni ezeket a lakóingatlanokat, 2016-ban 183 nap volt az átlag, ami az idén már 225 napra emelkedett. 

A panelt elkapkodják 

Az elhelyezkedés mellett az is nagyban befolyásolja az értékesítési időt, hogy téglaépítésű vagy panellakásról van szó, esetleg családi házról. Budapesten a paneleket adták el leggyorsabban, 55 nap alatt átlagosan.

Ezzel szemben a budapesti téglaépítésű lakásoknál 83 nap az átlag, a családi házaknál pedig 140 napot kell várni a vevőre. A megyei jogú városokban a panelekre 57 nap alatt akadt vevő, a téglából épült lakásoknál 86 nap az értékesítési idő, míg a családi házak esetében ugyanez 152 nap.