A babaváró hitel, mint rendszeres megtakarítás!

Babaváró
Babaváró

Az alábbi cikkünkben bebizonyítjuk, hogy a Babaváró hitel azoknak a házaspároknak is nagyon megéri, akik az elkövetkező 5 évben nem szándékoznak gyermeket vállalni, vagy nem biztosak abban, hogy megérkezik a baba!

Abban az esetben, ha valóban nem lesz baba 5 éven belül az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni, a hitelt pedig ajánlott végtörleszteni. Ez azonban senkit ne kedvetlenítsen el, mert ha az első 5 évben MÁP+ kötvénybe fektetjük a Babaváró hitel 10 millió forintos összegét, még mindezzel együtt is 1 millió forint nagyságrendű, előre kiszámítható nyereséget lehet elérni. Így, ha a Babaváró hitel havi törlesztőrészletét úgy tekintjük, mint egy havi megtakarítást, 10 % feletti éves megtakarítást érhetünk el! Ez a 2020 február hónapban kötött Babaváró hitel esetében 13,1 százalék!

A számok a márciusban felvett Babaváró hitel esetében így prognosztizálhatóak:

  • Felvesszük az első öt évben a 0%-os, kamattámogatott 10 milliós babaváró hitelt.
  • A felvett hitelösszeget teljes egészében azonnal MÁP+ állampapírba fektetjük 5 évre, ezzel kihasználva annak évi 4,95%-os maximális éves hozamát.
  • 5 éven keresztül törlesztjük a babaváró hitelt, amely 45.833 Ft havi törlesztőrészletet jelent.
  • Ha nem érkezik új gyermek a hitelfelvételt követő 5 éven belül, akkor jogszabály szerint visszafizetjük a babaváró hitel kamattámogatását 5 év múlva. Ez egy márciusban felvett 10 milliós babaváró hitel esetében előreláthatólag 1,556 millió forint.
  • Az 5. év végén felvesszük a MÁP+ állampapírban kamattal együtt felhalmozódott 12,735 millió forintot. Ebből díjmentesen végtörlesztjük a babaváró hitel megmaradt 7,5 millió forintos tőketartozását, és kifizetjük az 1,556 millió forint hiteltámogatást. Tehát összesen 9,056 millió forintot.
  • 5 év múlva marad tehát 3,679 millió forintunk, amit szabadon felhasználhatunk.
  • A tényleges számok a hitelfelvétel időzítésétől függően legfeljebb néhány tízezer forinttal térhetnek el a fentiektől 5 év alatt

Ez a megoldás egy rendszeres megtakarításnak felel meg, ahol 45.833 Ft havi befektetéssel 3,679 millió forintot rakunk össze 5 év alatt. Azaz 929.000 Ft nyereséget realizálunk, amely 12% feletti éves hozamnak felel meg a havi befizetésekre vetítve. Jelenleg a piacon nincs egyetlen olyan megtakarítási termék sem, mely akár csak megközelítene ilyen hozamot!

avatar

Szeitz Péter