Családtámogatáshoz kombinált hitel

Családtámogatáshoz kombinált hitel
Családtámogatáshoz kombinált hitel

Az ingatlant vásárlók idei hitelfelvételi szokásait vizsgálta egy felmérés. A hitelt igénylők 62,5 százaléka csak piaci alapú hitelt vett fel. A hitelt felvevők bő harmada élt a családtámogatási lehetőségekkel és az ügyfelek többségében kombinált hitelt választottak. 

A leggyakoribb kombináció a csok-ot és hitelt együtt felvevők köre, ők a hitellel élők 22,5 százalékát alkotják. A csak csok-ot választók aránya 5,5 százalék, ugyanannyi, mint azoké, akik a hitel mellett a Babaváró hitelt is felvették.

A felvett hitelösszeg és a támogatás együttes átlaga (a csok-kal és a Babaváróval együtt) 17 millió forint volt ebben az évben. A mindkét hitelt igénybe vevők esetében ez az érték elérte a 20,75 millió forintot, de a vegyes támogatást választók esetében ez az összeg még ennél is magasabb. Ezzel szemben a piaci alapú hitelt választók átlagosan 17,2 millió forintos kölcsönt vettek fel. A Babaváró esetében a legalacsonyabb ez az összeg 7,4 millió forinttal, de a csok-kal kombinálva is csak 9,6 millió forintot ér el.

Az új, valamint használt lakást vásárlók esetében nagyon hasonló a finanszírozás, a különbség leginkább a csok-ot igénybe vevők arányában érezhető. Azok, akik új építésű ingatlan vásárláshoz hitelt is igényelnek, jóval nagyobb arányban veszik azt igénybe. A lakóingatlanukat hitelből finanszírozók csak 40,6 százaléka választ tisztán piaci hitelt új építésű lakás vásárláshoz, míg 60 százalékuk részben vagy egészben csok-kal kombinál. A 

Az országos adatokból az is kiderült, hogy a hitellel lakást vásárlók aránya országos átlagban 39,4 százalék, de ez országrészenként nagyon változó. A legalacsonyabb Somogy megyében volt (13,5 százalék), a legmagasabb Fejér megyében (51 százalék), míg a budapesti érték az országos átlagnál csak minimálisan, 1 százalékkal magasabb. A már említett Fejéren kívül Pest, illetve Bács-Kiskun megyében, valamint a legkeletibb Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben volt magasabb ez az érték.

Területi vonatkozásban említést érdemlő különbség mérhető a csok-ot igénybe vevő vásárlók arányában is, amely országos átlagban 34,5 százalék. A hitelesek arányán belül Budapesten messze a legalacsonyabb ez az érték 18,8 százalékkal. A fővárost körülölelő Pest megyében már 48,3 százalék. Ennél is magasabb érték mutatható ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol minden második hitel részben vagy egészben csok, valamint Veszprém megyében, ahol 59,2 százalékkal a legmagasabb volt a csok-ot igénylők aránya.

avatar

Financial Expert