Babaváró: a gyereken múlik a pénz

babaváró kölcsön
babaváró kölcsön

Januártól százezrekkel, két évre visszatekintve egymillióval is több kamattámogatást kell visszafizetnie azoknak, akik babaváró hitelt vesznek vagy vettek fel, s öt év alatt sem jön a baba. A szerződéskötés idején aktuális referenciamutató a meghatározó, mely ismét emelkedik. Ha viszont érkeznek a bevállalt gyerekek, még mindig nagyon jó konstrukció a babaváró hitel: két év alatt több mint kétszázezer fiatal párt segített.

Az Államadósság Kezelő Központ közölte: tovább emelkedett a babaváró hitel ügyleti kamatát meghatározó referenciamutató, amely most 2,65 százalékról 2,98 százalékra emelkedett.

A 2,98 százalékos érték a legmagasabb a kamatmentes kölcsön indulása óta, és a januári igénylőkre fog vonatkozni. A decemberi igénylők még a 2,65 százalékos referenciakamattal számolhatnak. Kiket érint az emelés? Azokat, akik a futamidő első öt évében nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket, vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatási összeget, amit a szerződéskötés idején aktuális referenciamutató határoz meg.

Két év alatt pedig már kétszázezer fiatal pár életkezdését segítette a babaváró támogatás.

Babaváró kölcsön

Sokba van, ha nem jön a baba

A babaváró hitel 2022 végéig elérhető. Erre a szabad felhasználású, maximum 10 millió forint összegű, kamatmentes hitelre azok a házaspárok lehetnek jogosultak, ahol a feleség életkora 18 és 40 év közötti és rendelkezik legalább 3 éves munka- vagy felsőoktatási jogviszonnyal. További feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja első házasságában éljen.

Ha viszont a kölcsön folyósítást követő 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetnie és a fennálló kölcsöntartozás kamatozóvá válik.

Két százaléknyi, s több mint egymilliós különbség

Akiknél nem született baba, azok közül a legjobban még azok jártak, akik 2019 év végén vették fel a kamatmentes kölcsönt: ekkor a referenciakamat mindössze 1 százalék volt, a visszafizetendő kamattámogatás összege a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a másfél millió forintot sem érheti el, 1,485 millió forint lenne. Azóta ez az érték két rövidebb periódust leszámítva folyamatosan emelkedik, 2021 végére közel 3 százalékos lett a kamat és a 2,6 millió forint a visszafizetendő kamattámogatás.


avatar

Financial Expert