A megyei jogú városokban 7200 lakás épül most

lakások nagyvárosokban
lakások nagyvárosokban

Megingathatatlan a Győr, Debrecen, Szeged trió elsősége a vidéki újlakás-piacon, ebben a három városban épül a legtöbb lakás. Az árak egy év alatt 16 százalékot nőttek, a fejlesztők országos átlagban 716 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, de a nagy trióban ennél is többet kell fizetni. Ha van 23 millió forintunk, és hitelt akarunk felvenni hozzá, akkor a kalkulátorunk szerint a 30 milliós, 20 évre szóló hitel havi törlesztése 165 500 forint (5 éves kamatperiódussal). 

Egy IV. negyedévében készített felmérése alapján a vidéki megyei jogú városokban 285 projektben majdnem 7200 lakás kivitelezése van folyamatban, és a beruházók átlagosan 716 ezer forintos négyzetméteráron hirdették a piacon az ingatlanokat. A szabad lakások száma a felmérés pillanatában elérte a 3300-at. 

Lakásszámban Győr vezeti a listát.

Az új projektben kínált szabad lakások átlagos négyzetméterára országos szinten 716 ezer forint volt. Debrecenben legmagasabbak a fajlagos kínálati árak 890 ezer forinttal, amelyet Veszprém követ 855 ezer forintos középértékkel, míg a harmadik Sopron átlagosan 796 ezer forinttal. A legkedvezőbb áron Nyíregyházán kínálják az új lakásokat kicsivel 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, amelyet Hódmezővásárhely és Eger előz meg valamivel fél millió forint feletti átlagos kínálati négyzetméterárral.
Ha egy 60 négyzetméteres lakást veszünk alapul, az Debrecenben 53 millió forintnál is többe kerül, átlagosan mintegy 43 milliót kell érte fizetni, Nyíregyházán viszont kijön 30 millió forintból. Hatalmasak a földrajzi helyből adódó különbségek.

Ha van 23 millió forintunk, és hitelt akarunk felvenni hozzá, akkor a kalkulátorunk szerint Debrecenben a 30 milliós, 20 évre szóló hitel havi törlesztése 165 500 forint (5 éves kamatperiódussal). Nyíregyházán a maradék 7 millió forintos hitelt havonta 67 400 forinttal törleszthetjük, fele annyi ideig, azaz 10 évig.
avatar

Financial Expert