Babavárók utolsó rohamára számítanak

Babavárók utolsó rohamára számítanak
Babavárók utolsó rohamára számítanak

Jelen állás szerint az év végéig lehet igényelni Babaváró hitelt, illetve támogatást. A szakemberek egy utolsó rohamra számítanak. Akár 10 millió forint is lehet e tét. 

Bár a Babaváró hitel szabadon felhasználható, azok jelentős része az ingatlanpiacra kerül, új otthont vásárlásában segíti az igénylőket. Ez olyan volumen, ami az egész piacra hatással van. A Pénzcentrum szakértőket kérdezett a kilátásokról.

Az OTP Ingatlanpont szerint az ügyfelek jellemzően lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra veszik igénybe a Babaváró támogatást, sokan pedig önerőként, induló tőkeként használják fel a kölcsönt, amelyet egyre többen kapcsolnak össze más jelzáloghitel termékekkel, hogy a lehető legmagasabb összeggel vágjanak bele az ingatlanvásárlásba.

A legtöbben lakásvásárlásra fordítják a Babavárót. 

Egy másik felmérés szerint is a Babavárót az indulása óta a legtöbb esetben lakásvásárlásra használták fel. Az eltelt 2,5 évben az ügyfelek 60,65 százaléka fordította így ingatlancélra az elnyert támogatást. Ez az arány 2021-ben még magasabb, 72,5 százalék volt.

Az Ingatlan.com tapasztalata az, hogy e sajátos konstrukciót olyan fiatal párok választják, akik igen nagy valószínűséggel komoly élethelyzet változáson mennek keresztül belátható időn belül. Ráadásul a gyermek érkezésével bekövetkező élethelyzet változás a legtöbb esetben Babaváró hitel nélkül is valamilyen ingatlantranzakciót von maga után.

Többen úgy látják, hogy akinek ténylegesen ingatlancél miatt van szüksége erre a kölcsönre, az hamar el is fogja költeni, így nem csak 2022-ben, de még 2023 első felében is aktívabb ingatlanpiac várható. Minden bizonnyal több ezer olyan fiatal lesz 2022-ben, aki nem szeretné a véletlenre bízni, hogy meghosszabbodik-e a program vagy sem, ezért inkább elébe mennek a problémának és már az év első felében igénylik a Babavárót.

A lakásdrágulás is folyamatos és a hitelek is egyre drágábbak, ezért az idei első félévben nem csak a babavárót igénylők, de az ingatlanvásárlók száma is megugorhat, hiszen egyre többen arra a felismerésre jutnak, hogy nincs mire várni.

Feltételezhető tehát, hogy a Babaváró hitel és az egyéb, otthonteremtést támogató, kormányzati intézkedések 2022-es kivezetése kapcsán megfigyelhető lesz idén egy hajrá a keresleti oldalon.
De 2022-ben nem csak a babaváró hitel, hanem a lakásfelújítási támogatás és a falusi csok is "kifut" a rendszerből. A szakemberek úgy gondolják, hogy ezek közül legalább kettőt meg fognak hosszabbítani. A három támogatási forma közül pedig a Babaváró hiánya lenne a legfájdalmasabb az ingatlanpiacon. 

Egyrészt az első lakásvásárlást tervező vevők családi segítség nélkül nem igazán tudnák kigazdálkodni egy 2-3 szobás ingatlan megvásárlásához szükséges minimális önrész összegét. Másrészt a vevőknek hirtelen 10 millióval összeszűkülne a pénztárcája, ami pedig az eladóknak fájhat leginkább.

Egy 10 milliós volumenű lakástámogatási forma eltűnése, akár komolyabb korrekciót is elindíthat az ingatlanpiacon. Egy ilyen korrekció összességében akár 2-3 százalékos árcsökkenést is jelenthet.

A nyár közepén egyébként csökkenésnek indultak a Babaváró hitel kifizetett összegei, az ősz végi adatok szerint pedig a visszaesés üteme gyorsulni látszik. Míg 2021 júniusában még 52,65 milliárd, júliusban 48,75 milliárd, addig szeptemberben csak 47,59 milliárd forintnyi Babaváró hitelt vettek fel a bankoktól a háztartások. Ha bejön a szakértők jóslata, akkor a trend szép lassan megfordulhat.
Fotó: PxHere
avatar

Financial Expert