A zöld otthon csökkenti az ökológiai lábnyomot

A zöld otthon csökkenti az ökológiai lábnyomot
A zöld otthon csökkenti az ökológiai lábnyomot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 elején hirdette meg Zöldprogramját elsősorban abból a célból, hogy mérsékelje a klímaváltozással és más környezetvédelmi problémákkal összefüggésben felmerült kockázatokat. További célja volt a zöld pénzügyi szolgáltatások ökológiai lábnyomának csökkentése. 

A zöldhitelezésről tett közzé a Világgazdaság publicisztikát dr. Szalóki Gergely tollából. Az ügyvéd egyebek között megállapítja, hogy a zöldfinanszírozással összefüggő kezdeményezések rendkívül széles körűek. Magukba foglalják a zöldfinanszírozás helyzetének elemzését vagy a pénzpiaci szereplők környezettudatosabb működésre való ösztönzését, például a zöld pénzügyi szolgáltatások igénybevételére (többnyire hitelek és kötvények formájában).

A fentieket ösztönző magyarországi intézkedések első fontos állomásának a kormány által 2020 júniusában kibocsátott zöldkötvények bizonyultak, ezekkel elsősorban azokat  az éghajlati és környezeti célkitűzésekhez kapcsolódó – kormányzati beruházásokra fordítható pénzeszközöket kívánták összegyűjteni, amelyeket a kormány Nemzeti tiszta fejlődési stratégiájában határozott meg.

A bankszektor zöldhitel-igénybevételének ösztönzése céljából az MNB 2020 elején bevezette a tőkekövetelmény-kedvezményt a zöldhitelek esetében. Az új szabályok lehetővé teszik, hogy a bankok számára tőkekövetelmény-kedvezményt biztosítsanak olyan hitelek esetében, amelyek rendeltetése valamely energiatakarékos ingatlan vásárlásának vagy építésének fedezése, ideértve az átépítést is. 

A 2020 végén az MNB által kibocsátott Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program csak a megújuló energiatermelés finanszírozása céljából igényelt hitelekre terjedt ki, azóta viszont számottevően kibővült a tárgyi köre. Ma ide tartoznak a naperőművekkel, a fenntartható mezőgazdasággal, az energiahatékonysággal, az elektromobilitással és a zöldingatlanokkal összefüggő befektetéseket is.

A zöldlakások fejlesztésének fellendítése és a zöldlakáshitelek támogatása céljából indította az MNB a Zöldotthon programot 2021 nyarán, melynek keretein belül az MNB refinanszírozási lehetőséget biztosít a bankoknak a zöldotthonok építésének és vásárlásának finanszírozására. Azonban nem csak a Zöldotthon programmal támogatja az MNB a zöldlakáshitel-piacot. A Zöldotthon programmal egy időben ugyanis meghirdette a Zöld jelzáloglevél-vásárlási programot is a zöldbesorolású jelzálogkötvények vásárlásának népszerűsítése céljából.

Az MNB 2021 áprilisában közzétette zöldajánlás-dokumentumát a magyar bankszektornak címezve – szintén a Zöldprogram keretein belül –, melyben többek között a bankok üzleti modelljére és stratégiájára, a vállalatirányításra és a kockázatkezelésre vonatkozó követelményeket fogalmazott meg. Mindezek célja a hitelintézetek ösztönzése egy fenntartható működési rendszerre való áttérésre. 

A cikkben (https://www.vg.hu/velemeny/2022/02/a-zoldhitelezest-osztonzo-magyarorszagi-intezkedesek) említett elemek közül az MNB zöldhitele a leginkább ismert a magánszemélyek számára. Annak lényegét itt foglaljuk össze:

A kereskedelmi bankoknál igényelhető zöld lakáshitelek lényege:

 • Maximális hitelösszeg: 70 millió forint.
 • Futamidő maximum 25 év.
 • Legfeljebb fix 2,5%-os kamat.
 • Legalább BB energiahatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű új lakóingatlan megvásárlására vagy építésére használható.
 • Az igénylőnek a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban kell élnie.
 • A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet.
 • Gyermekvállalás nem szükséges.
 • A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel ("zöld CSOK-hitel").
 • A hitelt a szerződés megkötésétől számított 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül lehet lehívni.
 • A kamaton felüli költség lehet: legfeljebb 100 ezer forintos és 0,75%-os folyósítási díj, legfeljebb 30 ezer forintos és alkalmanként 1,0%-os elő- vagy végtörlesztési díj és a harmadik feles költségek (pl. közjegyzői díj, értékbecslési díj, tulajdoni lap stb.).
 • A program 2021. október 4-ével, 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el.
Fotó: PxHere
avatar

Financial Expert