A hitelezésre is hat a háború

A hitelezésre is hat a háború
A hitelezésre is hat a háború

Az orosz-ukrán háború a hazai hitelkihelyezésre is hatással lehet: a gyengülő forint, a tovább növekvő infláció és a kockázatok miatt szigorúbbak lehetnek a hitelfeltételek. Pedig tavaly a koronavírus újabb hullámai ellenére is jelentősen nőtt az aktivitás a lakáspiacon, miközben a lakáshitelek piaca hónapról hónapra rekordokat döntött. 

Rövid távon továbbra is az infláció megfékezését tekinti legfontosabb feladatának a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és mivel a pénzromlás kockázatai az orosz-ukrán háború hatására erősödtek, a jegybank folytatja a kamatemelési ciklust, amíg visszatér az árstabilitás – mondta a jegybank alelnöke. Még a háború kitörése előtt jósolta azt, hogy az éves fogyasztóiár-index növekedése nem állt meg a januári 7,9 százalékos, már így is 14 és fél éves csúcsnál, hanem februárban még tovább növekedhet, akár 8,5 százalékra. 

A fegyveres konfliktus, s az Oroszországgal szembeni szankciók a forintot is meggyengítették. Történelmi mélypontra, 382 forint fölé emelkedett az árfolyam, ennyit adtak egy euróért március első napjaiban. 

Történelmi csúcson

Márpedig a járvány első hullámát leküzdve a hazai lakás- és hitelpiac az elmúlt időszakban jelentős élénkülésen ment keresztül. A 2020-as év megtorpanása után 2021-től a koronavírus újabb hullámai ellenére is jelentősen nőtt az aktivitás a lakáspiacon, miközben a lakáshitelek piaca hónapról hónapra rekordokat döntött. 2021 második negyedévében történelmi csúcsot jelentő összegben vettek fel a háztartások lakáshiteleket, így éves összevetésben 81 százalékkal nőtt a lakáshitelek volumene. A második negyedév során emellett 68 százalékkal emelkedett a CSOK keretében igényelt támogatások összege is, és lakáshitel-szerződéseknek már 28 százaléka kötődött a CSOK-hoz. Az erős kereslet ugyanakkor évek óta korlátos újlakás-kínálattal találkozik, így a piacot jelentős drágulás jellemzi. 

Érdemes szakártő segítségét kérni

Tavaly év végétől azonban az inflációs kockázatok miatt az alapkamatot folyamatosan emelte - 0,75%-ról 4,6 százalékra - a jegybank. Így aztán a hitelköltségek is emelkednek, mely gyenge euróval, erősödő inflációval és a háborús konfliktusokból eredő kockázatokkal találkozik, amely a banki elbírálásoknál formát is ölthet. 

A bizonytalanság a lakáshitel-igényléseket is visszafoghatja, főként akkor, ha a háború elhúzódna. Azt is érdemes azonban mérlegelni, hogy várhatóan az alapkamat-emelés nem áll meg, s a kivárás után rosszabb feltételekkel lehet majd hitelhez jutni. Többek közt ezért is érdemes hitelszakértő segítségét kérni. onlinehitelek.com

Fotó: pexels
avatar

Financial Expert