Jóval több új lakás vásárlásra és építésre felvett hitel

Jóval több új lakás vásárlásra és építésre felvett hitel
Jóval több új lakás vásárlásra és építésre felvett hitel

A lakossági hitelállomány 15 százalékkal bővült 2021-ben, amiben a lakáshitelezés támogatott programok mentén történő élénkülése érdemi szerepet játszott. A Zöld Otthon Program hatására emelkedett az újlakás vásárlása és építése céljából felvett hitelek aránya az új lakáshitel-szerződéseken belül. A bankok nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelfeltételeken a negyedév során, ugyanakkor a hitelkereslet élénkülését érzékelték mindkét szegmensben, mely 2022 első felében tovább erősödhet.

A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2021 negyedik negyedévében érdemi bővülést mutatott, mellyel az éves növekedési ütem 10,7 százalékra gyorsult, a bankok által jegyzett és vásárolt vállalati kötvényeket is figyelembe véve pedig 18,4 százalékos növekedési ütem volt megfigyelhető 2021-ben – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A kis- és középvállalatok hitelállománya továbbra is jelentős mértékben, 16,8 százalékkal bővült éves összevetésben. A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél, amiben a piaci alapú hitelek 78 százalékra emelkedő részaránya is szerepet játszott. A kamatkörnyezet emelkedésével, valamint a piaci hitelek részarányának pandémia előtti szint közelébe történő visszatérésével párhuzamosan emelkedtek a kkv forinthitel-kamatok a negyedév során.

Enyhítés jön? 

A hitelezési felmérésben részt vevő bankok válaszai alapján 2021 negyedik negyedévében változatlan vállalati hitelfeltételek mellett is élénkülő kereslet mutatkozott a kis- és mikrovállalati, valamint a rövid lejáratú hitelek iránt. 2022 első félévében a bankok enyhíteni terveznek a kis- és mikrovállalkozások hitelfeltételein, a banki konjunktúrafelmérés alapján pedig a válaszadó intézmények 70 százaléka tervezi növelni a kkv-nak nyújtott hiteleik állományát.

Pandémia előtti szint

A hitelintézeti szektor lakossági hitelállománya 2021-ben 15 százalékkal bővült, ami a lakáshitelek dinamikus növekedésének és a babaváró hitelek továbbra is jelentős volument képviselő folyósításának volt köszönhető. A negyedév során kihelyezett lakossági hitelek 647 milliárd forintos volumene elérte a pandémia előtt jellemző szintet, amiben a rendkívül élénk lakáshitelezés érdemi szerepet játszott. 
https://onlinehitelek.com/lakascelu-hitel/uj-lakas-vasarlasra  

Emelkedő lakásárak

A lakáshitel-szerződéseken belül az októbertől elindult NHP Zöld Otthon Program hatására 27 százalékra emelkedett az új lakások vásárlására és építésére felvett hitelek aránya. A lakáshitelezés felfutásában a lakásárak folytatódó emelkedése, a kibővült otthonteremtési támogatások, a kamatemelés hatására előrehozott kereslet, valamint a Zöld Otthon Program egyaránt szerepet játszott. Az újonnan kötött lakáshitel-szerződések felára historikus mélypontra süllyedt a negyedik negyedévben, ugyanis a kamatkörnyezet változásával emelkedő hosszú hozamok csupán részlegesen gyűrűztek át a hitelkamatokba. Ugyanakkor a bankok jelzése alapján 2022 első félévében az átárazások felgyorsulhatnak. 

Fokozódó banki verseny

A hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok változatlan hitelfeltételek mellett is élénkülő lakáshitel-keresletről számoltak be 2021 negyedik negyedévében, melynek folytatására a bankok negyede számít mind a lakáshitelek-, mind a fogyasztási hitelek tekintetében 2022 első félévében. A bankok fokozódó versenyt tapasztaltak a negyedik negyedévben, és 2022 első félévében a válaszadó intézmények mintegy 40 százaléka növelné a kitettségét mind a fogyasztási-, mind a jelzáloghitelek piacán a banki konjunktúrafelmérés alapján.
Fotó: pexels
avatar

Financial Expert