Nagy siker a zöldhitel, a folytatáshoz a kormány is kell

Nagy siker a zöldhitel, a folytatáshoz a kormány is kell
Nagy siker a zöldhitel, a folytatáshoz a kormány is kell

Óriási siker a Zöldotthon program mind banki oldalról, mind az ügyfelek részéről, a program nagymértékben segítette a lakosság energiahatékony újlakásvásárlását és -építését - nyilatkozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Patai Mihály a Világgazdaságnak közölte, hogy zöldhitel részesedése az újlakás-vásárlásra és -építésre felvett hiteleken belül fokozatosan nőtt az indulás óta: tavaly novemberben még 50 százalék alatt volt, idén márciusban pedig már 90 százalékot tett ki és az összes lakáscélú hitelkibocsátás harmadát is meghaladta.

Akár tízezer energiahatékony ingatlan építéséhez biztosíthatott forrást a jegybank, amely nyitott a program folytatására, de csak egy olyan, a hazai lakásállomány energiahatékonyabbá válását célzó gazdaságpolitikai koncepció részeként, amelyben a kormány és a hazai bankszektor egyaránt meghatározó részt vállal - mondta a jegybank alelnöke.

Közölte azt is, hogy az eddigi adataink szerint a program tavaly októberi indulása és április vége között csaknem 6000 hitelszerződést kötöttek meg a pénzintézetek 187 milliárd forint összegben és a lap értesülései szerint a fennmaradó több mint 100 milliárd forint nagy része is le van már kötve.

Az MNB 2021. október 4-én indította el – a Növekedési Hitelprogram részeként – az NHP Zöld Otthon Programot. A program elsődleges célja a magas energiahatékonyságú ingatlanok iránti kereslet erősítése, mivel 2022. június 30. napja utáni használatbavétel esetén már csak olyan épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek legalább BB minősítésűek (vagyis közel nulla energiaigényűek).

Az MNB NHP Zöld Otthon Program keretében igényelhető lakáshitelekhez a Magyar Nemzeti Bank – annak indulásakor – 200 milliárd forint keretösszeget biztosított, majd ezt a 2022. április 5-i döntésével 100 milliárd forinttal 300 milliárd forintra emelte. 

A programban az új lakással szembeni elvárás, hogy annak energiahatékonynak kell lennie. Az új lakás akkor minősül energiahatékonynak, amennyiben primer energiaigénye a 2022. április 6. napjától benyújtott kérelmek esetén legfeljebb 80 kWh/m²/év, továbbá BB vagy annál jobb energetikai minőségi besorolással rendelkezik. A 2022. április 5. előtt átvett ügyletekre az eredeti pályázati kiírás szerinti feltételek, azaz a 90 kWh/m²/év vonatkoznak. Ha lesz folytatás, annak ezek lehetnek az irányadó követelményei.

Fotó: pexels
avatar

Financial Expert