A Bankszövetségnek elege van a kamatbefagyasztásból

A Bankszövetségnek elege van a kamatbefagyasztásból
A Bankszövetségnek elege van a kamatbefagyasztásból

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása - közölte a szervezet az éves testületi ülését követően.

A hitelesek félnek, hogy veszélybe kerülnek, ha elszabadulnak a törlesztőrészletek.

Mint írták, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormányok és a jegybankok gazdaságélénkítő programokat vezettek be, a kereskedelmi bankok pedig növelték piaci aktivitásukat. Ezek hatására a globális gazdasági visszaesést sikerült elkerülni, viszont az inflációs nyomás világszerte megjelent.

A magyar kormány és a jegybank is innovatív megoldásokkal támogatta a gazdaság fejlődését, így kiterjesztette a családtámogatási rendszert, erősítette a kkv-hitelezést és a vállalati kötvénykibocsátást, valamint elindította a lakosság számára a Zöld otthon programot. Ezeket a bankszektor sikeresen közvetítette az ügyfelek felé.

Emlékeztettek, hogy az infláció 2021 őszi ugrásszerű emelkedése miatt a kormány az árintézkedések részeként a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre kamatbefagyasztást rendelt el. „Ezek a nem piaci eszközök az infláció hatásától rövid távon ugyan megvédik a fogyasztókat, de fenntartásuk hosszabb távon más területekről elvonást, így torzítást eredményez. A reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása” – fogalmaz a közlemény. 

Hangsúlyozták, hogy az EU átlagát meghaladó gazdasági növekedéshez aktív és erős magyar bankszektorra van szükség. A bankszektor az elmúlt egy évben tovább tudta növelni hitelezési aktivitását, forrásgyűjtő képességét, állampapír-állományát, és szilárdabbá tette tőkehelyzetét. A bankszövetség bízik abban, hogy a bankszektor a kormánnyal és a jegybankkal együttműködve a jövőben is a gazdasági növekedés stabil motorja lehet. Az együttműködés eredményeként emelkedhet az ország tőkevonzó képessége, tovább erősödhet a bankok iránti bizalom, mindezek együttesen javíthatják az ország nemzetközi elismerését, és előidézhetik megfelelő minősítését.

A kormány 2022. június 30-ig elrendelte a változó kamatozású lakossági jelzáloghitel irányadó referencia-kamatlábak rögzítését (pl. BUBOR). A kamatstop intézkedés a kamatot szabályozza és megakadályozza a törlesztőrészlet esetleges növekedését.

A kamatstop a változó kamatozású, referencia-kamatlábhoz kötött lakossági jelzáloghiteleket érinti, ideértve

  • a piaci kamatozású jelzáloghiteleket (lakáshitel, szabadfelhasználású),
  • az otthonteremtési kamattámogatott lakáshiteleket
  • a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott kamattámogatott lakáshiteleket.

Lényege, hogy a 2022. január 1. és június 30. között a kölcsönszerződés alapján alkalmazott referenciakamat nem lehet magasabb a 2021. október 27-i mértéknél. A Bankszövetség azt akarja tehát, hogy a kormány ne tolja ki az intézkedés határidejét, és szüntesse azt meg. 

Ha így lesz, a kamatfordulókor a hitelek törlesztőrészlete jelentősen megnőhet, ami sok ügyfélnek okozhat nehezen kezelhető gondot.

Fotó: PxHere
avatar

Financial Expert