Ha vége lesz a kamatstopnak, megugorhat a lakáshitelek törlesztője júliustól

Ha vége lesz a kamatstopnak, megugorhat a lakáshitelek törlesztője júliustól
Ha vége lesz a kamatstopnak, megugorhat a lakáshitelek törlesztője júliustól

A kormány az infláció ellenes intézkedései között a lakossági jelzáloghitelek kamatának rögzítéséről határozott 2021 végén. Elrendelte, hogy 2022. június 30-ig nem nőhet a változó kamatozású lakossági jelzáloghitel irányadó referencia-kamatlába (pl. BUBOR). A kamatstop intézkedés a kamatot szabályozza és megakadályozza a törlesztőrészlet esetleges növekedését.

A jogszabály alapján a hitelezők sem a tőketartozást sem a kamattartozást nem növelhetik meg az elmaradt kamat összegével – írja a 24.hu, s cikkében megállapítja, hogy a kamatstop kedvezőbb az adósoknak, mint a törlesztési moratórium volt, amelynél az elmaradt kamat felhalmozódott, és utólag meg kellett fizetni. Mégpedig jellemzően futamidő-hosszabbítással, ami nem elhanyagolható pluszköltséget jelentett az adósoknak. Ezzel szemben a kamatstop-veszteségét egy az egyben a bankoknak kell lenyelniük.

A fentiek mellett a hitelező bankoknak értesíteniük kellett az érintett ügyfeleket, és fel kellett hívniuk a figyelmüket a változó kamatozású hitelek kockázatára, valamint ajánlatot kellett tenniük rögzített kamatú hitelkiváltásra. Elemzők szerint a lakáshitelesek 30 százaléka még nem tette ezt meg. 

A jelenlegi állás szerint a kamatstop június végén megszűnik. S hogy mi lesz utána? Mennyivel emelheti ez meg a törlesztőket, és mennyi megtakarítást jelenthet, ha az érintettek évekre, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelre váltanak?

A 24.hu olyan lakáshitelt vett alapul, amiből még 10 millió forint kifizetése van hátra, 10 éves futamidővel, háromhavi kamatperiódussal. Tegyük fel, hogy áprilisban van a kamatforduló, számoljunk átlagos 3,5 százalékos kamatfelárral. Számításuk szerint ebben az esetben

  • a kamatstopos törlesztőrészlet 108 600 forint lesz, míg
  • a kamatstop nélküli 131 900 forint lenne most.

A KSH szerint az infláció tovább nőhet, a következő negyedévre akár kétszámjegyű is lehet. Az MNB további kamatemeléseket tervez, amit gyorsan lekövet a Bubor is. Ez a mutató januárban 4,22 százalék volt, most 6,60, június végére pedig 7,5-8 százalék is lehet. A hitelkamatok pedig ezt követik.

Ez azt jelentheti, hogy a példában említett 10 millió forintos tartozású hitelnél júliusi kamatfordulónál 140 500 forint lehet a törlesztő, ami 31 900 forinttal, majdnem 30 százalékkal több, mint a kamatstopos. Nem hasonlítható a devizahiteles katasztrófához, de azért 30 százalékos törlesztőemelkedés húsba vágó.

A megoldás az lehet, hogy akinek változó kamatozású a hitelük, minél előbb fix kamatozásúra váltsanak. Ha eddig nem hallgattak a jó szóra, most tegyék meg!

A BUBOR és a példának vett hitel törlesztőrészletei tehát a kamatstop nélkül:2021. október
2022. április
2022. Június
BUBOR
2,04
6,60
7,5-8,0 (várható)
Hiteltörlesztő
108 600 forint
131 900 forint
140 500 forint
Fotó: PxHere
avatar

Financial Expert