Hány négyzetméterre elég 25 millió forint?

Hány négyzetméterre elég 25 millió forint?
Hány négyzetméterre elég 25 millió forint?

Ha a segítségünk csupán a CSOK vagy a babaváró hitel (esetleg mindkettő), lehetőségeink behatároltak, akkor nehéz összeszedni 40-50 millió forintot egy új lakásra. Az ingatlan.com azt nézte meg, hány négyzetméteres lakóingatlant lehet vásárolni 25 millió forintból az egyes megyékben. Békésben 146 négyzetméter is kijön ennyiből, Budapesten 28-ra lehet elég. 

Az elmúlt időszakban végbement lakásdrágulás és hitelkamat-emelkedés miatt a kereslet egyre inkább az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Ebben a helyzetben a vevők szemében felértékelődnek az alacsonyabb áron elérhető lakóingatlanok is. A 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban. Természetesen országszerte nagyon eltérő, hogy mekkora ingatlant lehet vásárolni ennyi pénzből.

A fővárosban jelentősen, 9 százalékról 3 százalékra csökkent a 25 millió forint alatti ingatlanok aránya a kínálatban. „Ez egyben azt is jelenti, hogy a budapesti lakáspiacra már 25 millió forint jeleni a belépő kategóriát, de Pest megyében is csak 100-ból hat lakóingatlan olcsóbb 25 millió forintnál” – értékelt az ingatlan.com szakértője. Az országos adatokból kiderül továbbá, hogy mindössze öt olyan megye akad az országban, ahol az összes eladó lakóingatlan átlagára nem éri el a 25 millió forintos szintet. Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében ugyanis 16-23 millió forint volt az átlagár idén április közepén. 

Miközben 25 millió forintból Békésben 146 négyzetméter is kijön, Budapesten 28-ra lehet elég. Az ország különböző pontjai között óriási eltérések lehetnek: Veszprém megyében 40 négyzetméterre lehet elég ez az összeg, Tolnában 108 négyzetméteres otthon vásárolható belőle. 

Akinek a lehetőségei behatároltak, s anyagi segítséget sem remélhet a családjától, annak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK

vagy a babaváró kölcsön jöhet szóba. 

Babaváró kölcsön

Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitel kamatok emelkedése miatt most érezhetően csökken a lakáspiaci kereslet is. 

Hírgrafika: financialexpert.hu
avatar

Financial Expert