Nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve

Nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve
Nőtt a magyarok hitelfelvételi kedve

A megkérdezettek 12 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, ez 5 százalékponttal haladja meg a tavaly augusztusban mértet –
derült ki a Cofidis Hitel Monitor 2022 első negyedévében végzett reprezentatív kutatásából. A válaszadók 11 százaléka a családi kassza egyensúlyban tartása miatt venne fel hitelt. Jellemzően egy váratlan, nagyobb kiadás felmerülését említették, például kazáncserét, amit egy összegben nem tudnának kifizetni.

Itt megjegyezzük, hogy például a kazáncserén most azért is érdemes elgondolkodni, mert a gyermekes családok az otthonfelújítási támogatással a költségek egy részét visszanyerhetik. Ha egy-két éven belül biztosan szükség lenne a cserére, célszerű előrehozni, hiszen ez a támogatási lehetőség a jelen állás szerint 2022. december 31-ig él. 

Sőt, célszerű más felújításokon is elgondolkodni, hogy kihasználhassuk a maximális, 3 millió forintos támogatást. (Itt vegyük figyelembe a főbb szabályokat: a támogatás a számlákkal igazolt költség feléig terjed, azon belül 50-50% anyagköltség, illetve munkadíj.)

Ha a vásárláshoz eleve hitelt akartunk felvenni, akkor növelt összegű hitelt is érdemes megcélozni, mivel a támogatással visszakaphatunk egy jelentős összeget.

Visszatérve a kutatásra, a válaszadók harmada kényelmesen kijön a jövedelméből, ugyanakkor a magyarok kétharmadának hiányos a családi kasszája. Ez a hiány havi szinten a többségnek (34 százalék) mintegy 100 ezer forintot jelent.

A családi pénzügyeket vizsgáló kutatásból kiderült: a magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös. A többség számára a közös kassza feltétele, hogy a pár a bevételeik legnagyobb részének elköltéséről egyeztessen egymással. Csupán a magyarok 37 százaléka gondolja úgy, hogy ez akkor valósul meg, ha minden bevételük közös számlára érkezik és közösen is használják azt fel. 

Külön számlája a legtöbbeknek van, azonban a közös háztartásban élő párok alig több mint harmada fér hozzá kölcsönösen egymás számlájához, továbbá harmaduk rendelkezik közös bankszámlával. A közös bankszámlával rendelkező párok túlnyomó többsége (93 százalék) úgy gondolja, hogy könnyebb átlátni a család pénzügyeit, ha közös a bankszámla.

Az állandó kiadásokat (rezsi, élelmiszer) a legtöbben közösen tartott pénzből finanszírozzák. Ugyanakkor azoknál a pároknál, ahol nincs ilyen rendszer, a férfiak inkább hajlamosak azt gondolni, hogy ők a családfenntartók és ők fizetik a kiadások nagy részét, míg a nők egy sokkal kiegyenlítettebb viszonyról számolnak be.

Pénzt adni és pénzt kapni a válaszadók fele szokott a párjától, de a nők esetében inkább jellemző (61 százalék), hogy valamilyen rendszerességgel pénzt kapnak a partnerüktől.

Ha üres a pénztárca, váratlan kiadásnál segít a hitel - Fotó PxHere
avatar

Financial Expert