Megtakarítás: érdemes lehet állampapírt váltani

Megtakarítás: érdemes lehet állampapírt váltani
Megtakarítás: érdemes lehet állampapírt váltani

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 5 év alatt akár 9 százalékponttal is több kamatot fizethet a Magyar Állampapír Plusznál. Ezt a hozamtöbbletet nagy valószínűséggel az idén és jövőre termeli ki az inflációkövető papír. A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100 százalékos árfolyamon, azaz névértéken vásárolják vissza a MÁP Plusz papírokat. Ekkor megkapjuk a teljes felhalmozódott kamatot is.

Inflációs sokk éri Európát az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszabadulása és a szankciós politikák miatt. Ezt az MNB márciusban közzétett inflációs jelentése is alátámasztja. A tavalyi 5,1 százalékos infláció után idén megközelítheti a 10 százalékot is a pénzromlás üteme. A kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak – közölte a novekedes.hu. Az orosz energiaszektor esetleges szankcionálása további drasztikus energiaár-emelkedést hozhatna Európa-szerte, ami a magyar inflációs pályát is érdemben megemelné.

Az elmúlt években a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) számított a legvonzóbb lakossági állampapírnak az évi 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamával. Az inflációs pálya drasztikus megugrásával azonban az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír lényegesen több kamatot fizet a teljes futamideje alatt.

Miért érheti meg váltani?

A MÁP Plusz 5 év alatt összesen 27 százalékos kockázatmentes hozamot biztosít. Ezzel szemben a megemelkedett inflációs környezetben ennél lényegesen többet fizethet az 5 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), melynek hozama 5 év alatt elérheti a 36 százalékot.

Összesen tehát közel 9 százalékponttal kínálhat magasabb hozamot az 5 éves PMÁP a Magyar Állampapír Plusznál.

Ez a váltás menete

A hivatalos tájékoztatás alapján a Magyar Állampapír Pluszt az alábbiak szerint lehet visszaváltani veszteség nélkül.

A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100 százalékos árfolyamon, azaz névértéken vásárolják vissza a MÁP Plusz papírokat. Ekkor megkapjuk a teljes felhalmozódott kamatot is.

A kamatfizetések pedig a papír megvásárlását követő első félévben és évben, majd ezután évente esedékesek.

Az ezen kívüli időszakban a forgalmazók meghatározott feltételek mellett napi „visszavásárlási” árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozataira. A gyakorlatban jellemzően a kamatfizetést követő második hónaptól már visszakapjuk a teljes befektetett összeget. Ezt követően pedig kisebb kamatveszteség mellett visszaváltható a MÁP Plusz. Az aktuális visszaváltási árfolyamról azonban érdemes az adott pénzintézetnél tájékozódni.

Az infláció mindent meghatároz

A befektetések terén mindig a várható hozamok számítanak, a múlt nem. A MÁP Plusz kamata lépcsőzetesen emelkedő, ezért alapvetően egyre kevésbé éri meg a késői években visszaváltani.

Jelenleg azonban akkora az infláció, hogy kétéves távon közel 20 százalékos hozamot nyújt az 5 éves Prémium Magyar Állampapír.

Ha tehát az utolsó két évünk maradt a MÁP Pluszból, akkor sem éri meg megtartani, hiszen még így is csak 5,5 és 6,0 százalékos kamatos kamatot fizet az utolsó két évében. Ez még mindig „csupán” 11,8 százalék.

Fontos azt is látni, hogy az 5 éves PMÁP a fent említett 9 százalékos hozamtöbbletét nagy valószínűséggel idén és jövőre termeli ki a MÁP Plusszal szemben. Az utána következő években nagyjából hasonló hozamot nyújthatnak a konstrukciók az aktuális jegybanki inflációs előrejelzések alapján.

avatar

Financial Expert