Hitelből fedezhetjük a megdrágult nyaralást

Hitelből fedezhetjük a megdrágult nyaralást
Hitelből fedezhetjük a megdrágult nyaralást

Úgy számoljunk, hogy idén ötödével drágábban nyaralhatunk, mint tavaly tettük, pláné, ha külföldi utazást tervezünk. A forint gyengülése ugyanis megugrasztja a költségeket. Nem meglepő, hogy szóba kerülhet, hogy személyi kölcsönből fedezzük a drágulást. 

A háború következményei miatt minden drágább lett, nemcsak idehaza külföldön is. A balatoni nyaralás ugyanúgy nagyobb költségekkel járhat idén, mint egy horvátországi pihenés. 

Az infláció ugyanis nemcsak a nálunk, hanem a célországokban is érezhető mértékű – Horvátországban például 9,4 százalék. Nekünk idehaza még tetézi a gondokat a forint gyengülése, ami pénzváltáskor jöhet rosszul. Ráadásul ha autóval indulunk nyaralni, arra is számítsunk, hogy mintegy 250 forinttal drágább külföldön az üzemanyag literenkénti ára. 

Ezek a tényezők nagyjából 20 százalékkal drágíthatják meg az idei nyaralásunkat. 

A K&H Bank felmérés alapján a középkorúak negyede számol külföldi nyaralással; a 30-59 évesek 42 százaléka szerint belefér a büdzsébe egy több mint 5 napos pihenés belföldön, és 26 százalék a külföldi utazást sem tartja kizártnak. Ugyanakkor a többség nem számol hosszabb nyaralással, 58 százalékuk a pénzhiány miatt mond le az utazásról.

A legalább 5 napos belföldi nyaralást tervezők aránya lényegében megegyezik a tavalyival, a 26 százalékos külföldi nyaralást is fontolgató arány 10 százalékpontos növekmény a tavalyihoz képest.

Mi lehet a megoldás arra, ha utaznánk, de nincs mozdítható forrásunk? A személyi kölcsön bármire elkölthető szabadon felhasználható hitel, amihez nem szükséges ingatlant fedezetként bevonni. 

Személyi kölcsön cikkeink

A hitel biztosítéka a hitel felvevő jövedelme. Ha okosan gazdálkodunk, vállalható, elosztott terhekből akár a külföldi nyaralás is megoldható. Nézzük, hogyan?

Ha júniusban felveszünk 500 ezer forint személyi kölcsönt egy évre fix kamattal, akkor a következő szezonra letörlesztjük úgy az adósságunkat, hogy mindössze havi 44 ezer 570 forinttal kell számolnunk (ha nettó jövedelmünk eléri a 250 ezer forintot). Ez még sokaknak vállalhatónak tűnő teher. S ha bejött ez a lépés, jövő nyáron minden kezdődhet elölről. Összesen 534 ezer forintot kell visszafizetnünk az egy év alatt. 

Mire figyeljünk?

Személyi kölcsön felvételénél érdemes a teljes hiteldíj-mutatókat megvizsgálni, s ügyeljünk arra, hogy a teljes futamidő alatt fix kamatozású maradjon a hitelünk.

avatar

Financial Expert