Kamatcsökkentés: indul a bankok versenye az ügyfelekért

Kamatcsökkentés: indul a bankok versenye az ügyfelekért
Kamatcsökkentés: indul a bankok versenye az ügyfelekért

Az emelkedő kamatpálya ellenére az MKB Banknál júniustól a kamatcsökkentés mellett döntöttek, és ennek hatására most kedvező kamatokkal érhetők el a különböző konstrukciók. 

Háború, infláció, pénzromlás – mind-mind emelkedő kamatkörnyezetet hoz magával, a Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatemelésekkel próbálja fékezni a pénzromlást. Ez a tendencia már hónapok óta tart, ezért is meglepő valamelyest az MKB Bank mostani lépése, mely szerint június 1-től a kamatcsökkentés mellett döntöttek, és ennek hatására most kedvező kamatokkal érhetők el a különböző konstrukciók. 

MKB a partnereivel azt közölte, hogy júniustól a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát egységesen 0,6 százalékkal csökkenti. Ez a szabad felhasználású, a normál lakáscélú és a minősített fogyasztóbarát lakáshiteket is érinti. 

Lássuk a részleteket: 

A 10 éves kamatperiódusú standard hitel esetében a 8,5-7 százalék közötti értékről (előbb 3 milliós, utóbbi 24 millió feletti hitel esetében számolható) 7,9-6,4 százalékra csökkent a kamat júniustól. 

A minősített fogyasztóbarát hitelek az eddigi 7,46-8,49-ről 6,86-7,89 százalékra. 

A jelzálogfedezet mellett bármire költhető szabad felhasználású kölcsönök kamatai pedig 8-9,5 százalékról 7,4-8,9-re csökkennek.

Ez akár jövőbe mutató lehet a többi bank számára is, hisz a hitelfelvételi kedvet csökkentheti a folyamatos kamatemelés, s a piacon erősödik a verseny az ügyfelekért. Ha azonban a jegybank újabb kamatemelésről dönt, az ismét valamelyest drágíthatja majd a hiteleket. 

Csupán öt tized százaléknyi kamatkülönbség milliókat jelenthet. Egy 30 milliós, 20 évre felvett hitel esetében a legolcsóbb, 6,4 százalékos kamattal számolva a teljes visszafizetendő összeg 53,3 millió forint, ellenben az eddigi, közel 56 milliós összeggel. A havi törlesztőrészletre lebontva is érezhető a különbség: az induló összeg 221 ezer forintra mérséklődött 232 ezer forintról. 

avatar

Financial Expert